Rodinné včelařství Roztočilovi
Za vším, jak už to u mne bývá, byla žena. Cherchez la femme. Stařeček pocházel z Moravského Krumlova, kde včelařil ještě v tzv. Čechoslovácích, ale láska ke stařence ho přenesla přes hory a doly do obce s krásným názvem Česká. Zde spolu včelařili od roku 1960. Postupně rozšiřovali včelstva a modernizovali na tehdejší nové nástavkové úly s Adamcovou mírou. V roce 2014 opět zasáhl osud a kromě své ženy, jsem také vyženil lásku ke včelám a svého včelmistra Jana Janštu - podobnost se včelařským průkopníkem a prvním učitelem včelařství na císařském dvoře ve Vídni Antonem Janšou nemůže být náhodná :-)
V roce 2016 jsme rozšířili naše stanoviště v České ještě o stanoviště v krásném prostředí bývalé Střední zahradnické školy na Lánech v Brně Bohunicích a postupně přibývají další stanoviště. Investovali jsme do nových technologií, pořídili jsme kompletně nové úly, vybudovali novou medárnu v nerezu, účastnili se spousty školení a přednášek, abychom produkovali jen ten nejlepší včelí med přímo od včelaře. Snažíme se včelařit s co největším přínosem pro přírodu a přizpůsobovat se potřebám včel s využitím nejmodernějších poznatků, ale vždy má poslední slovo opět "žena" Matka příroda.
MED MEDOVICOVÝ 2024
Letos nám po dlouhé době včeličky donesly i trochu medovice, která obsahuje melecitózu. Melecitózní snůška se vyskytuje nepravidelně a získávání medu z plástů je velice náročné. Odměnou je vynikající med s typicky výraznou chutí medovice a velice tmavou barvou. Melecitózní med je také velice bohatý na minerální látky, zejména draslík, vápník, hořčík, železo a mangan. Kvůli přítomnosti trisacharidu melecitóze = jedna molekula fruktózy a dvě molekuly glukózy má oproti jiným medovicovým medům vysokou tendenci ke krystalizaci.
Medovicový med vzniká v lesních oblastech, kde včely sbírají medovici, kterou vylučuje řada hmyzu, žijícího především na stromech. Na rozdíl od květového medu je ten medovicový tmavší, aromatičtější a chuťově výraznější, pomaleji krystalizuje, a proto zůstává déle tekutý než květový. V některých letech se můžeme setkat s medovicovými medy, tvořenými výhradně z medovice smrkové nebo jedlové. Takové medy mají silnou kořenitou vůni a neobsahuji takřka žádný pyl.
Obsah medu ve sklenici: 900 g
Země původu: ČESKÁ REPUBLIKA
Minimální trvanlivost do konce: 2025
Včelař: Martin Roztočil, Mezírka 9, Brno
Žádné naše stanoviště se nenachází v blízkosti řepky, a proto náš pastový med je pouze z jarní snůšky z ovocných stromů. Tento med je vlastně do této podoby řízeně zkrystalizovaný a dále již nekrystalizuje! Není ho proto po čase potřeba ztekucovat a zbytečným zahříváním znehodnocovat.
Spousta lidí si med ztekucuje v mikrovlnce, v lepším případě ve vodní lázni, která však dosahuje i100 stupňů. Tím si med znehodnotí a připraví se o veškeré zdraví prospěšné látky
Včelařství nejen rodinné
je jeden z nejstarších oborů lidské činnosti. Předmětem je chov včely medonosné. Výstupními produkty jsou med, vosk, propolis, pyl, mateří kašička a včelí jed. Významným výstupem včelařské činnosti je též opylení rostlin. Včelaření se v Česku věnují z velké části malovčelaři ze záliby. Včelařství je však také profesionálním oborem realizovaným na včelích farmách.